#IBL Life

IBL podstiče kreativnost i produktivnost u svim aspektima rada i društvenog života. Zavirite u naše aktivnosti!

Šta organizator događaja mora znati o VIP protokolu?

Ovaj put naš zadatak bio je osmisliti i realizovati koncept za VIP događaj u povodu otvorenja predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Bosni i Hercegovini, a kada znate da su gosti visoki domaći i strani državni zvaničnici, predstavnici akademskog, javnog i političkog života, to podrazumjeva i poštivanje određenih protokola.

U našem slučaju morali smo pratiti protokole za organizaciju događaja bilateralnog tipa, što pored svih uobičajenih elemenata organizacije događaja uključuje i segmente poput zastava, intoniranja himni, te stalne koordinacije s uredima protokola zvanica.

Protokol je skup pravila i običaja o ponašanju u službenoj interakciji kojih se svi direktno uključeni u organizaciju trebaju pridržavati. Stoga je slijediti određena pravila i protokole (posebno ako su vaši gosti iz druge zemlje, gdje se očekivanja i kodeksi ponašanja mogu razlikovati) jednostavan način da osigurate svojim VIP gostima tretman koji zaslužuju.

Protokoli sadrže standarde i pravila koja se odnose na to ko dočekuje VIP goste, ko ih sprovodi i prati tokom događaja, ko se obraća prisutnima i slično. Ukoliko VIP gosti dolaze iz drugog grada ili države, njihov protokol počinje mnogo prije samog događaja. Ne smijemo zaboraviti da VIP gosti obično povećavaju vidljivost i interes javnosti za događaj, stoga je potrebno voditi računa i o sigurnosti svih učesnika. Na kraju, najvažnije je da gosti s vašeg događaja ponesu nezaboravne uspomene, a mi smo jednu takvu ovjekovječili fotografijom u sarajevskoj Vijećnici!