#IBL Life

IBL podstiče kreativnost i produktivnost u svim aspektima rada i društvenog života. Zavirite u naše aktivnosti!

Kako uspješno organizovati događaj za djecu: Baby Reunion

Prošle godine organizovali smo prvi Bahceci Baby Reunion – najveću zabavu za mališane čiji roditelji su uz pomoć Bahceci centra ostvarili svoj san i postali roditelji. Ove godine zadatak nije bio ništa lakši: Bahceci centar slavi četvrtu godišnjicu postojanja, bebe su starije godinu dana, a broj beba popeo se na 400!

Organizacija događaja za djecu može biti prilično zahtjevan posao, jer podrazumjeva dosta razmišljanja i planiranja. Bez sumnje, događaj za djecu je zabavan event s kojeg ćete imati nezaboravne uspomene i fotografije, ali ne upuštajte se u veliku organizaciju bez puno strpljenja i kreativnosti. Bez obzira na temu događaja ili aktivnosti za koje se odlučite, postoji i par savjeta koji vam mogu pomoći da osigurate uspjeh vašeg događaja.

 1. Počinite s planiranjem na vrijeme: Kada organizujemo događaje općenito, a posebno za djecu, nikad nije rano započeti s pripremama, jer postoji mnogo aspekata koji se moraju zadovoljiti.
 2. Dobro definišite starosnu dob gostiju: Ukoliko planirane aktivnosti za zabavu mališana ne odgovaraju starosnoj dobi gostiju event može prerasti u prilični nered. Zato je potrebno unaprijed znati koje su zabavne aktivnosti prikladne starosnoj dobi gostiju, te ih planirati u skladu s tim. 

  Od 1-4 godine: Ovo je trenutno naša ciljna grupa, znači jako mala djeca. Aktivnosti koje smo osmislili su pjevanje s klovnom, modeliranje balona, figure od balona, hand painting, glumice u kostimima vila i superheroja, te ogromni prostor za igranje s izobiljem igračaka.

  Od 5-8 godina: Ukoliko je vaša ciljna grupa malo starija, ovo je idealna dob za organizaciju tematskih zabava i društvenih igara. Klinci ovog uzrasta svakako vole face painting, aktivnosti koje uključuju ples, te modeliranje s gliom ili plastelinom.

  Od 9-12 godina: Djeca ovog uzrasta traže organizovanu zabavu. Njih bi više zainteresovale aktivnosti poput lova na blago, mađioničara ili muzičke predstave.
 3. Neka bude kratko: Kako djeci ne možemo dugo držati pažnju, u najboljem interesu je osmisliti jednostavne aktivnosti koje ne traju predugo.
 4. Veliki tim: Briga o djeci nije najjednostavniji zadatak. Obratite posebnu pažnju na brojnost vašeg tima koji će se pobrinuti da se djeca bezbrižno igraju.
 5. Sigurnost: Kad su djeca u pitanju, pitanje sigurnosti i opreza se ne smije shvatiti kao igra. Sve aktivnosti na događaju se moraju odvijati pod nadzorom starijih. Pored toga, ne zaboravite ukloniti sve opasne i oštre predmete, a pri ruci imajte set prve pomoći.